Drukuj
Dieta

Kuchnia kolumbijska – mieszanka południowoamerykańskich smaków

Kuchnia kolumbijska – mieszanka południowoamerykańskich smaków

Kuchnia kolumbijska to mieszanka tradycyjnej kuchni prekolumbijskiej, kuchni hiszpańskiej oraz afrykańskiej. Jest bardzo różnorodna i kolorowa. Każdy region ma swoje charakterystyczne i oryginalne dania zdolne zaspokoić podniebienia najwybredniejszych koneserów.

Najbardziej powszechne składniki kolumbijskich dań to zboża, ryż, kukurydza, ziemniaki, maniok, rośliny strączkowe, różne rodzaje mięs, ryby i owoce morza. Ważna jest również różnorodność owoców tropikalnych, takich jak mango, banan, papaja, guawa, lulo i marakuja.

Kolumbijczycy kochają zupy

Cechą każdego kolumbijskiego menu jest smaczna zupa. Sancocho pochodzi z hiszpańskiej tradycji kulinarnej. Zawiera yucę, kukurydzę, ziemniaki i babkę lancetowatą i zwykle podaje się ją z białym ryżem. Potrawa ta na wybrzeżu bazuje na rybach, natomiast w pozostałych regionach kraju na różnych rodzajach mięsa. Popularna w całym kraju aijaco to biała zupa przygotowana z kurczakiem, zawierająca różne rodzaje ziemniaków, kukurydzę, kwaśną śmietanę. Zwykle podawana jest z białym ryżem i awokado. Jest sycąca, bardzo rozgrzewająca, a przede wszystkim pyszna!

Rodzajem zupy podawanej na śniadanie jest changua. Powstaje na bazie mleka, jajek, cebuli i kolendry. Często podaje się ją z chlebem oraz gorącą czekoladą.

Tradycyjne dania kuchni kolumbijskiej

Arepas to najpopularniejsze tradycyjne danie robione z kukurydzy, a dokładnie z dużej białej, mącznej odmiany o ogromnych ziarnach, zwanej choclo. Ten rodzaj placków serwowany jest w całej Ameryce Środkowej i Południowej, ale Kolumbia ma swoje własne, oryginalne rodzaje arepas.

Podawane są jako dodatek lub jako główny posiłek i występują w wielu odmianach, jak arepas de choco ze słodkiej kukurydzy i sera, nadziewane również serem arepas con queso czy wreszcie z jajkiem w środku arepas de huevoBandeja paisa jest obfitym posiłkiem zwykle zawierającym ryż, czerwoną fasolę, mieloną wołowinę, smażoną wieprzową skórę, jajo sadzone, smażony platan, arepas i awokado. Składniki mogą się różnić w zależności od regionu.

Fritanga to kolejne duże danie mięsne składające się z różnych rodzajów mięs z grilla, jak kurczak, wołowina, wieprzowina czy kiełbasa chorizo. Podawana jest zwykle z różnymi rodzajami ziemniaków, arepas, i kukurydzą. Potrawa serwowana jest zazwyczaj na jednym wspólnym talerzu.

Lechona to długo duszona mieszanka ciecierzycy, mięsa wieprzowego, przypraw, a czasami również ryżu. Na koniec przysmak leżącego na północ od Bogoty regionu Santander –  hormigas culonas. To duży gatunek mrówki, który tradycyjnie występuje w tym regionie i jest spożywany ze względu na swój niepowtarzalny smak. Mrówki zazwyczaj są smażone lub prażone w soli.

Coś na deser i niezwykłe owoce

Tradycyjne desery z Kolumbii to robione ręcznie z najlepszych składników małe przekąski, które można kupić na ulicy. Buñuelos to rodzaj wytrawnych pączków. Kulki z mąki kukurydzianej i sera typu costeño smażone są w głębokim oleju. Najczęściej jada się je na śniadanie, koniecznie w towarzystwie tinto, czyli słodkiej, cienkiej kawy. Sprzedawcy z termosami pełnymi aromatycznego tinto to jeden z bardziej charakterystycznych widoków kolumbijskiego krajobrazu.

Niezwykle popularna słodkość to obleas czyli dwa andruty połączone masą kajmakowo-serową. Sekret tkwi w słodkiej masie dulce de leche połączonej ze słonym serem.

Tak naprawdę obok ryżu w Kolumbii rządzą banany! Zarówno zwykłe, takie jakie kupujemy w Polsce, a także mini banany, ciemne banany, banany warzywne itd. Oprócz tego papaja, marakuja, melon, miechunka, mangostan, lulo, guanábana, guayaba czy tomate de árbol.

Kuchnia Kolumbijska

Wyjątkowo pyszne są zwłaszcza soki, pachnące, orzeźwiające i absolutnie wyjątkowe, bo świeżo wyciskane i przygotowywane na naszych oczach.

Dieta
Odsłony: 823
kuchnie świata
(0 Votes)