7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kuchnia kolumbijska – mieszanka południowoamerykańskich smaków

Kuchnia kolumbijska to mieszanka tradycyjnej kuchni prekolumbijskiej, kuchni hiszpańskiej oraz afrykańskiej. Jest bardzo różnorodna i kolorowa. Każdy region ma swoje charakterystyczne i oryginalne dania zdolne zaspokoić podniebienia najwybredniejszych koneserów.

Najbardziej powszechne składniki kolumbijskich dań to zboża, ryż, kukurydza, ziemniaki, maniok, rośliny strączkowe, różne rodzaje mięs, ryby i owoce morza. Ważna jest również różnorodność owoców tropikalnych, takich jak mango, banan, papaja, guawa, lulo i marakuja.

Kolumbijczycy kochają zupy

Cechą każdego kolumbijskiego menu jest smaczna zupa. Sancocho pochodzi z hiszpańskiej tradycji kulinarnej. Zawiera yucę, kukurydzę, ziemniaki i babkę lancetowatą i zwykle podaje się ją z białym ryżem. Potrawa ta na wybrzeżu bazuje na rybach, natomiast w pozostałych regionach kraju na różnych rodzajach mięsa. Popularna w całym kraju aijaco to biała zupa przygotowana z kurczakiem, zawierająca różne rodzaje ziemniaków, kukurydzę, kwaśną śmietanę. Zwykle podawana jest z białym ryżem i awokado. Jest sycąca, bardzo rozgrzewająca, a przede wszystkim pyszna!

Rodzajem zupy podawanej na śniadanie jest changua. Powstaje na bazie mleka, jajek, cebuli i kolendry. Często podaje się ją z chlebem oraz gorącą czekoladą.

Tradycyjne dania kuchni kolumbijskiej

Arepas to najpopularniejsze tradycyjne danie robione z kukurydzy, a dokładnie z dużej białej, mącznej odmiany o ogromnych ziarnach, zwanej choclo. Ten rodzaj placków serwowany jest w całej Ameryce Środkowej i Południowej, ale Kolumbia ma swoje własne, oryginalne rodzaje arepas.

Podawane są jako dodatek lub jako główny posiłek i występują w wielu odmianach, jak arepas de choco ze słodkiej kukurydzy i sera, nadziewane również serem arepas con queso czy wreszcie z jajkiem w środku arepas de huevoBandeja paisa jest obfitym posiłkiem zwykle zawierającym ryż, czerwoną fasolę, mieloną wołowinę, smażoną wieprzową skórę, jajo sadzone, smażony platan, arepas i awokado. Składniki mogą się różnić w zależności od regionu.

Fritanga to kolejne duże danie mięsne składające się z różnych rodzajów mięs z grilla, jak kurczak, wołowina, wieprzowina czy kiełbasa chorizo. Podawana jest zwykle z różnymi rodzajami ziemniaków, arepas, i kukurydzą. Potrawa serwowana jest zazwyczaj na jednym wspólnym talerzu.

Lechona to długo duszona mieszanka ciecierzycy, mięsa wieprzowego, przypraw, a czasami również ryżu. Na koniec przysmak leżącego na północ od Bogoty regionu Santander –  hormigas culonas. To duży gatunek mrówki, który tradycyjnie występuje w tym regionie i jest spożywany ze względu na swój niepowtarzalny smak. Mrówki zazwyczaj są smażone lub prażone w soli.

Coś na deser i niezwykłe owoce

Tradycyjne desery z Kolumbii to robione ręcznie z najlepszych składników małe przekąski, które można kupić na ulicy. Buñuelos to rodzaj wytrawnych pączków. Kulki z mąki kukurydzianej i sera typu costeño smażone są w głębokim oleju. Najczęściej jada się je na śniadanie, koniecznie w towarzystwie tinto, czyli słodkiej, cienkiej kawy. Sprzedawcy z termosami pełnymi aromatycznego tinto to jeden z bardziej charakterystycznych widoków kolumbijskiego krajobrazu.

Niezwykle popularna słodkość to obleas czyli dwa andruty połączone masą kajmakowo-serową. Sekret tkwi w słodkiej masie dulce de leche połączonej ze słonym serem.

Tak naprawdę obok ryżu w Kolumbii rządzą banany! Zarówno zwykłe, takie jakie kupujemy w Polsce, a także mini banany, ciemne banany, banany warzywne itd. Oprócz tego papaja, marakuja, melon, miechunka, mangostan, lulo, guanábana, guayaba czy tomate de árbol.

Wyjątkowo pyszne są zwłaszcza soki, pachnące, orzeźwiające i absolutnie wyjątkowe, bo świeżo wyciskane i przygotowywane na naszych oczach.

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.