Drukuj
Dieta

fankuł koper włoski zastosowanie przepisy

Koper włoski (fenkuł) - nie tylko na trawienie

Koper włoski, znany także jako fenkuł lub fenkuł włoski, to roślina o szerokim, korzystnym wpływie na ludzkie zdrowie, udowodnionym w badaniach naukowych. Już w starożytności stosowano go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale także w celach leczniczych. Obecnie uprawia się go w rejonie Morza Śródziemnego, a także w Ameryce Północnej i Azji.

 

Właściwości kopru włoskiego (fenkułu włoskiego)

Kiedy mówimy o fenkule, to zwykle mamy na myśli bulwę tej rośliny – to ona jest wykorzystywana najczęściej. Jadalne są jednak także nasiona kopru włoskiego. Roślina ta składa się, jak większość warzyw, głównie z wody – zajmuje ona około 90% masy bulwy kopru włoskiego. Z tego też powodu fenkuł włoski należy do warzyw bardzo nisko kalorycznych – 100 gramów zawiera tylko około 30-31 kcal.

Na drugim miejscu w składzie bulwy kopru włoskiego znajdują się węglowodany (ok. 7% masy), następne jest białko (nieco ponad 1% masy), zaś tłuszczu w fenkule znajdziemy bardzo niewiele – tylko około 0,2 g/100 g.

Warto także zwrócić uwagę na fakt, że fenkuł jest bogaty w błonnik pokarmowy (ok.3g/100 g). Porcja 100 g tego warzywa może pokryć zapotrzebowanie człowieka na ten składnik już w około 12%.

 

Fenkuł – składniki mineralne i witaminy

Wśród wartości odżywczych kopru włoskiego warto wyróżnić niektóre składniki mineralne i witaminy. Fenkuł jest bogaty zwłaszcza w:

Przede wszystkim warto wykorzystywać przepisy z koprem włoskim w przypadku osób, które mogą cierpieć na niedobory witaminy K w organizmie. Już 120 gramów tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę w 100%!

Poza witaminami i składnikami mineralnymi fenkuł jest zasobny w związki aktywne o działaniu prozdrowotnym, w tym składniki olejku eterycznego kopru włoskiego oraz polifenole. To głównie one odpowiadają za pozytywny wpływ fenkułu na zdrowie człowieka.

fenkuł jedzenie dieta koper włoski

Warto włączyć koper włoski do swojej diety!

 

Jak działa koper włoski i kiedy go stosować?

Wiesz już, jakie składniki kryje w sobie koper włoski. Dlaczego warto wykorzystywać go w codziennym gotowaniu oraz w formie suplementów z koprem włoskim? Badania naukowe wskazują na takie właściwości kopru włoskiego jak:

 

Przepisy z koprem włoskim

Bulwa kopru włoskiego, jak i jego nasiona, to składniki często wykorzystywane w kuchni. A przynajmniej w dawnej kuchni polskiej, bowiem w ostatnich kilkudziesięciu latach popularność kulinarna tego warzywa nieco zmalała. Na szczęście dzięki popularyzowaniu jego właściwości oraz wartości, fenkuł wraca na polskie stoły.

A w jakich daniach? Można go wykorzystywać na przykład w zupach, sałatkach, surówkach, daniach z makaronem, ziemniakami, ryżem czy w zapiekankach. Co ciekawe, fenkuł można też kisić i w formie kiszonej dodawać do wyżej wymienionych potraw.

 

Przepis na herbatkę ziołową z koprem włoskim

Rośliny takie, jak koper włoski i rumianek, są jednak najbardziej znane z tego, że można z nich przygotowywać herbatkę ziołową. Jak ją zrobić?

Do zrobienia takiego naparu z fenkułu potrzebne są:

Jak przygotować herbatę z kopru włoskiego? Nasiona mielimy lub ucieramy na drobny pył w moździerzu. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia pod przykryciem na kilka minut. Po przestygnięciu naparu możemy dodać do niego miód, jeśli nie przepadamy za „ziołowym” smakiem herbatki.

Fenkuł sprawdzi się świetnie w formie ziołowej herbatki

 

Olej z koprem włoskim i inne suplementy

Jeśli nie przepadamy za herbatką z nasion kopru włoskiego, ani nie chcemy zbyt często spożywać fenkułu w codziennych potrawach, to nadal możemy wykorzystywać jego właściwości – poprzez stosowanie różnego rodzaju suplementów. Koper włoski możemy znaleźć w formie oleju (np. Mikstura olei TRAVICO), kapsułek, proszku.

Suplementy z koprem włoskim, jak i każde inne tego typu preparaty, należy stosować ostrożnie i zawsze brać pod uwagę wypisane na opakowaniu/w ulotce przeciwwskazania do ich stosowania. Przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące to ta grupa, która powinna podchodzić do suplementów i herbatek z koprem włoskim z dużą dozą ostrożności.

 

Literatura:

  1. Kwiatkowski, Pawel & Sienkiewicz, Monika & Dzięcioł, Małgorzata. (2017). Ocena wpływu olejku eterycznego z kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill.) na aktywność przeciwbakteryjną maści Taconal wobec szczepów Staphylococcus aureus w warunkach in vitro. Postępy Fitoterapii. 18. 3-11.
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169385/nutrients [dostęp dn. 2.11.2021 r.]
  3. Malhotra, Suresh. (2012). Fennel and fennel seed.: In book: Handbook of Herbs and Spices (pp.275-302). Edition: 2. Chapter: Fennel and fennel seed.

 

 

 

Dieta
Odsłony: 563
(0 Votes)