7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

wzmocnienie serca naturalne sposoby zdrowie dieta jedzenie

Jak naturalnie wzmocnić serce? Najlepsze produkty dla zdrowia serca

Waży około 300-400 gramów, ale jego praca ma niebagatelne znaczenie dla ludzkiego życia. Serce człowieka to na tyle mocny mięsień, że mógłby pracować nawet ponad 120 lat. Jednak różnego rodzaju czynniki – zarówno te, które możemy modyfikować oraz te niemodyfikowalne – wpływają na fakt, że zachorowalność na choroby układu krążenia i śmiertelność z ich powodu wśród populacji są nieprzerwanie bardzo wysokie. Zatem jaka jest dieta dobra dla serca i jakie produkty dla zdrowia serca powinniśmy wybierać? Podpowiadamy!

 

Jak wzmocnić serce?

Kluczowymi czynnikami wpływającymi na długowieczność naszego serca są: ruch, odpowiednia dieta i unikanie szkodliwych dla zdrowia używek (zwłaszcza papierosów). Dlaczego te kwestie są aż tak ważne i mają tak duży wpływ na pracę serca? Cóż, serce to inaczej mięsień sercowy. I jak każdy inny mięsień w organizmie, także i serce powinno być poddawane regularnemu treningowi – trening bowiem tak działa na mięśnie, że stają się one mocniejsze, bardziej wytrzymałe.

Można też pomyśleć, że regularne trenowanie mięśni znacznie wpływa na ich masę – i to jest oczywiście prawdą, jednak dotyczy to zwłaszcza mięśni szkieletowych. Nie musimy się więc obawiać sytuacji, w której regularne treningi sprawiłyby nienaturalny rozrost mięśnia sercowego; jednakże wpływają one na serce w inny, bardzo korzystny dla całego organizmu sposób.

Ponadto, mówi się, że „jesteśmy tym, co jemy” – co można wytłumaczyć jako „im lepsze jakościowo jedzenie spożywasz, tym jesteś zdrowszy”. I jest to zupełna prawda! Odpowiednia, zdrowa i zbilansowana dieta, zawierająca produkty dla zdrowia serca, może znacząco poprawiać pracę nie tylko mięśnia sercowego, ale i całego układu krążenia.

 

Co jeść, by mieć zdrowe serce? Dieta na mocne serce

Pracę serca najbardziej zaburza nieprawidłowe ciśnienie tętnicze, tworzenie się zakrzepów, procesy miażdżycowe. Dlatego produkty dla zdrowego serca powinny cechować się wpływem na co najmniej jedną z powyższych kwestii. Jeśli chodzi ogólnie o dietę na mocne serce, to przede wszystkim poleca się śródziemnomorski sposób odżywiania.

Dieta śródziemnomorska może być dobrą odpowiedzią na pytanie: „czym odżywia się serce?”. Jej główne zasady to:

  • Wysoka podaż oliwy z oliwek i tłuszczów roślinnych (również mieszanek olejów roślinnych na surowo – jak na przykład Mikstura Olei Cardio) przy jednocześnie małym spożyciu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych),
  • Wysoka podaż owoców i warzyw, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • Umiarkowane (średnie) spożycie ryb i jednocześnie niskie spożycie mięsa oraz produktów mięsnych,
  • Umiarkowana podaż nabiału,
  • Średnie spożycie alkoholu, przy czym, jeśli już – głównie wybierane jest dobrej jakości wino.

serce zdrowa dieta jedzenie wzmocnienie serca jadłospis

Warzywa i owoce bardzo dobrze działają na pracę serca

 

Ponadto w diecie dobrej dla serca powinniśmy ograniczać tłuszcze trans (obecne zwłaszcza w przetworzonej żywności, wypiekach cukierniczych, słodyczach, jedzeniu typu fast food) oraz sól. Tę należy ograniczyć najlepiej do 5 gramów dziennie, co odpowiada 1 płaskiej łyżeczce soli. Uwaga – te zasada dotyczy całego dziennego menu, więc warto przy tym pamiętać o soli znajdującej się w gotowych produktach spożywczych.

 

Jakie owoce oraz jakie warzywa dobrze wpływają na serce?

W codziennej diecie powinny znaleźć się takie produkty dla zdrowia serca, które dostarczają sporo błonnika. Do tej grupy należą oczywiście pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Jeśli chodzi o te ostatnie, to najbardziej korzystne dla układu sercowo-naczyniowego okazują się:

  • aronia
  • jagody
  • czarny bez
  • maliny
  • borówki
  • porzeczki
  • truskawki
  • jabłka

Z kolei, jeśli zastanawiasz się, jakie warzywa wpływają dobrze na serce – spieszymy z odpowiedzią. Są to przede wszystkim:

  • czosnek
  • burak
  • pomidory i przetwory pomidorowe
  • jarmuż

Warto jeść około 200 gramów owoców dziennie oraz powyżej 200 gramów warzyw w ciągu dnia. Oczywiście podane wartości to konieczne minimum, a zwłaszcza warzyw im więcej, tym zdrowiej!

 

Co pić na serce? 

Opisując, co jest dobre dla serca pod kątem dietetycznym, zaczęliśmy od jedzenia. Jednak to, co i przede wszystkim, ile pijemy, może mieć nawet większe znaczenie w kontekście pracy serca. Właściwe nawodnienie, a więc unikanie odwodnienia, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, a nawet może korzystnie wpływać na jej skład – niwelując przy tym ryzyko powstawania zakrzepów.

Gdy dojdzie do odwodnienia, serce musi pracować ciężej, ponieważ „bardziej zagęszczona” krew trudniej przepływa przez naczynia krwionośne. Odwodniony organizm to także pogorszenie pracy nerek, a zwłaszcza oznacza to zaburzone wydalanie sodu z organizmu. Konsekwencją zwiększonego stężenia sodu we krwi jest z kolei zwiększone ciśnienie tętnicze.

woda picie serce zdrowie dieta wspomaganie serca dbanie o serce

Woda pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu serca

 

Jak widać, pozornie błaha rzecz, jak wypijanie zbyt małej ilości płynów, może prowadzić do poważnego pogorszenia wydolności serca, a w ciężkich przypadkach odwodnienie może skończyć się niewydolnością krążeniowo-oddechową i śmiercią. Pamiętajmy więc, by dziennie wypijać co najmniej około 1,5 litra płynów – i wcale nie musi to być tylko woda, bowiem takie produkty, jak:

  • mleko
  • soki
  • napary herbat, ziół
  • nawet kawa i słodzone napoje

nadal są źródłem wody i można je wliczać w dzienny bilans płynów. Jednak z uwagi na ogólne walory zdrowotne najlepszym wyborem do picia jest woda mineralna średnio zmineralizowana. Jeśli zaś chodzi o szczególnie cenne dla zdrowego serca napoje, to warto sięgać po:

  • zieloną herbatę
  • napar z głogu
  • napar z hibiskusa
  • kakao

 

Literatura

  • Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s. 30-39.
  • Kulczyński B.: Jak obniżyć cholesterol? [dostęp online dn. 10.02.2022 r.: https://vitapedia.pl/jak-obnizyc-cholesterol]
  • Mitra, Analava & Pradhan, Rangadhar & Mukherjee, Sutapa: Importance of Heart-Healthy Diet. Journal of human ecology, 2009.

 

(0 Votes)

mgr Bartosz Kulczyński

Wykładowca na Uniwerystecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od przeszło 10 lat prowadzi indywidualną praktykę dietetyczną. Specjalizuje się w dietoterapii chorób układu krążenia. Autor kilkuset artykułów dotyczących dietetyki, żywienia i suplementacji, publikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach. Prywatnie miłośnik podróży, w tym wypraw rowerowych i spływów kajakowych