7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Globalny system żywnościowy – jedno z największych wyzwań współczesnego świata!

Obecna produkcja roślinna zupełnie wystarcza, aby zapewnić żywność blisko 10-miliardowej populacji ludności, jak wynika z przewidywań na 2050 r. Wymaga to jednak radykalnych zmian w produkcji oraz odpowiedniego gospodarowania światową żywnością. Osiągnięcie globalnego bezpieczeństwa żywnościowego przy jednoczesnym zmniejszeniu negatywnego wpływu na środowisko to jedno z największych wyzwań, przed którymi stoi nasza ludzkość. 

Globalny system żywnościowy i stojące przed nim wyzwania

Z jednej strony głód z drugiej rosnąca otyłość

Ilość produkowanej na świecie żywności wystarczyłaby spokojnie do zaspokojenia potrzeb wszystkich mieszkańców Ziemi. Czasem trudno nam więc zrozumieć, dlaczego w niektórych krajach ludzie głodują lub są niedożywieni.Tymczasem prawie miliard światowej populacji głoduje regularnie. Z tego też powodu umiera więcej ludzi niż z powodu AIDS, malarii i gruźlicy razem wziętych. Statystycznie co 6 sekund na skutek głodu umiera jedno dziecko, a w ciągu roku na świecie ginie ich ponad 5 milionów.Podczas gdy setki milionów są niedożywione, 672 miliony ludzi cierpi na otyłość, a kolejne 1,3 miliarda ma nadwagę[1]. Problem dotyczy zwłaszcza krajów wysoko rozwiniętych. Jemy niestety za dużo i za tłusto, a przy tym coraz mniej się ruszamy. Konsekwencją są powikłania, jak np. nadciśnienie, cukrzyca czy stłuszczenie wątroby

Globalny system żywnościowy i stojące przed nim wyzwania

Zmiany w systemie żywnościowym

Zasadniczo obecne systemy żywnościowe zawodzą nas pod względem źródeł utrzymania zdrowia ludzi i środowiska. Naukowcy z Lancaster University przeanalizowali globalne oraz regionalne dostawy żywności w celu ujawnienia struktury ich przepływów od produkcji do spożycia.

Twierdzą, że konieczne są fundamentalne zmiany w ludzkiej diecie, tak by zastąpić większość mięsa i nabiału alternatywami roślinnymi. Obecnie około 16% roślin jadalnych przez ludzi jest przeznaczana na paszę dla zwierząt lub do produkcji biopaliw, co jest wysoce nieefektywne. Tym bardziej, że światowa produkcja owoców i warzyw nie jest wystarczająca, aby zapewnić wszystkim zdrową dietę, a rosnąca presja rynkowa na biopaliwa może problem zwiększyć i dodatkowo obciążyć globalny system żywnościowy.

Dlatego też główny nacisk kładzie się na zwiększenie plonów i zmniejszenie ilości odpadów jako głównych mechanizmów zapewniających globalne bezpieczeństwo żywności. Tymczasem musimy wyjść poza ideę, że więcej żywności na świecie i większa wydajność rozwiąże problem[2].

Generalnie globalny system żywnościowy stawia przed nami cztery wymagania:

  • Produkcja żywności musi być wystarczająca pod względem ilości i jakości, tak by wyżywić globalną populację bez dewastacji środowiska.
  • Dystrybucja żywności powinna być bardziej optymalna i wydajna, tak by różnorodne produkty, zawierające niezbędne wartości odżywcze były dostępne dla wszystkich.
  • Warunki społeczno-ekonomiczne muszą być na tyle sprawiedliwe, aby wszyscy konsumenci mieli możliwość korzystania z produktów żywnościowych, które zapewnią im pełnowartościową i zbilansowaną dietę.
  • Wreszcie, konsumenci muszą mieć możliwość dokonywania świadomych i racjonalnych wyborów, aby taką pełnowartościową, zrównoważoną i ekologicznie dietę stosować.

Podsumowując, należy zrobić wszystko, aby wzmocnić lokalne i krajowe systemy żywnościowe, dostosować się do kryzysu klimatycznego oraz lepiej przygotować się do zapewnienia zróżnicowanej diety w społecznościach cierpiących na brak żywności.

[1] https://www.unenvironment.org/news-and-stories/story/why-food-systems-need-change

[2]https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180723143040.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.