7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Dlaczego warto jeść cukinię? 3 przepisy na cukinię

cukinia dlaczego warto jeść przepisy co zrobić z cukinii

Dlaczego warto jeść cukinię? 3 przepisy na cukinię

Cukinia to niebywale wartościowe warzywo – nie tylko pod względem zdrowotnym, ale i kulinarnym! Można przygotować liczne przepisy z cukinii zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. To dzięki temu, że cukinia jest bardzo łagodna w smaku, czasami nawet lekko słodkawa. Jakie są właściwości cukinii i jakie przepisy z tego warzywa warto szczególnie zapamiętać? Oto nasze porady.

 

Czym charakteryzuje się cukinia?

Cukinia jest najbardziej znana z faktu, że należy do bardzo niskokalorycznych warzyw. 100 gramów cukinii to zaledwie około 15 kcal! Oznacza to, że jedna średniej wielkości cukinia ma zaledwie 50 kcal. Jednocześnie jest ona źródłem witamin C, A, E. To składniki diety cechujące się silnym wpływem przeciwutleniającym – co w skrócie można przedstawić jako działanie spowalniające procesy starzenia się organizmu

Dlaczego warto jeść cukinię? Jeśli powyższe argumenty nie do końca do Ciebie przemawiają, to łap kolejna informację – badania wskazują, że cukinia ma niską zdolność do kumulacji w swoim miąższu metali ciężkich, jak kadm, a także azotanów. Można więc stwierdzić, że nawet w przypadku konwencjonalnej, a nie ekologicznej uprawy tego warzywa – jest ono całkiem „eko”.

dieta jedzenie co warto zrobić z cukinii przepisy cukiniowe

Czy wiesz, że cukinia jest bardzo ekologicznym warzywem?

 

Pyszne przepisy z cukinii – proste przepisy na dania z cukinią

Cukinia – przepisy z tego warzywa mogą być przeróżne – od cukinii na surowo, przez gotowaną, smażoną, pieczoną, faszerowaną, na wytrawnie, na słodko… Do tego większość z nich jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu! Wybraliśmy 3 nasze ulubione, bardzo łatwe, a jednocześnie smakowite przepisy na to, co można zrobić z cukinii.

 

Wytrawne placki z cukinii

Składniki:

  • 1-2 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajo kurze, całe
  • 2 łyżki mąki (dowolnego typu)
  • Szczypta soli, pieprzu, curry
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, zetrzyj na tarce. Dopraw i odstaw na kilka minut, by puściły sok, a następnie go odlej. Do cukinii dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem oleju. Wymieszaj masę na placuszki. Podgrzej olej na patelni i nakładaj masę na rozgrzany olej. Smaż placuszki po około minucie na każdej stronie, do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni, przełóż placuszki na kawałek papieru kuchennego, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

 

Faszerowana cukinia po wegańsku

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • ½ opakowania tofu wędzonego (około 150-200 g)
  • 1-2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1/3 woreczka ryżu (około 30 g, przed ugotowaniem)
  • Szczypta soli, pieprzu, curry, słodkiej i ostrej papryki
  • 1-2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Mikstura olei dr Gaja

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj, warzywa i tofu (z wyjątkiem cukinii) drobno pokrój. Zmieszaj składniki, dodaj przyprawy i olej. Cukinię przekrój na pół, wydrąż miąższ z obu połówek i opcjonalnie dodaj go do przygotowanego farszu ryżowego. Cały farsz podsmażaj kilka minut na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie wyłóż połówki cukinii farszem, a całość zawiń w folię aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz cukinię przez około 50 minut.

Wskazówka: Aby zwiększyć wartość żywieniową i kaloryczną tego posiłku, możesz dodatkowo skropić gotową cukinię miksturą olei – na przykład HEPA – który z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych (zdrowych!) kwasów tłuszczowych nie powinien być poddawany obróbce termicznej. Zatem warto dodawać go do dań dopiero bezpośrednio przed podaniem na talerzu. Taka mieszanka olei zawiera między innymi olej lniany, olej z czarnuszki i olej z ostropestu – bardzo korzystne zwłaszcza dla wątroby.

dieta jedzenie cukinia dlaczego warto jeść cukinie

Cukinia może być bazą wielu pysznych potraw!

 

Pieczona cukinia – ale na słodko, w cieście na czekoladowo!

 Składniki:

  • ½ kg cukinii (ok. 2 cukinie)
  • 2 i ½ szklanki mąki (dowolnego typu)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 5-6 łyżek erytrytolu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jaja kurze, całe
  • 2 łyżki kakao
  • ½ czekolady deserowej
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj, przekrój na połówki i wydrąż miąższ z pestkami, następnie połówki zetrzyj i odstaw na kilka minut, by starta cukinia puściła sok. Odlej sok, dodaj jaja i olej. W oddzielnej miseczce zmieszaj suche produkty. Czekoladę zostaw na koniec, będzie do polania ciasta. Następnie zmieszaj mokre i suche produkty, zmiksuj je dokładnie i przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut w 180-190 stopniach, najlepiej na opcji grzania „góra dół”. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut i dopiero po ich upływie wyjmij ciasto z piekarnika. W międzyczasie stop czekoladę w kąpieli wodnej lub w rondlu i płynną czekoladą dowolnie polej gotowe ciasto.

 

Literatura

  1. Ben-Noun (Nun), Liubov. (2019). Characteristics of zucchini. [dostęp online dn. 1.03.2022 r. https://www.researchgate.net/publication/335542665_CHARACTERISTICS_OF_ZUCCHINI]
  2. Śląska-Grzywna B. i wsp.: Wpływ obróbki cieplnej na jakość. Inżynieria Rolnicza 6(131)/2011, s. 223-229.
(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱