7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Diety roślinne – dobre, ale… niewygodne

Diety roślinne dynamicznie zyskują na popularności, a konsumenci wydają się coraz bardziej świadomi zalet płynących z rezygnacji spożycia mięsa lub ograniczenia jego obecności w posiłkach. Okazuje się nawet, że wielu „mięsożerców” ma relatywnie pozytywny stosunek do wegetarianizmu oraz weganizmu. Dlaczego więc nie decydują się na wdrożenie takiej diety?

"Diety

Dieta roślinna jest etyczna i dobra dla środowiska – badania

Czasopismo „Sustainability” opublikowało na swoich łamach wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Bath. Badanie zostało przeprowadzone online na grupie 1000 ankietowanych – kobiet i mężczyzn o średniej wieku 34 lata i dotyczyło sposobu postrzegania diety roślinnej przez osoby „mięsożerne”. [1]

Jak pokazują wyniki, 73% respondentów uważa, że taki rodzaj odżywiania jest etyczny, 70% uznało go za dobry dla środowiska, a 50% – za zdrowy. Mimo to, aż 80% badanych uważa dietę roślinną za trudną do prowadzenia, 77% – za niewygodną, a ponad 60% – za nieprzyjemną.

Wyniki pokazały również, że bardziej pozytywnymi opiniami na temat wegetarianizmu i weganizmu cechowały się kobiety. Warto również wspomnieć, że wśród przedstawicielek płci pięknej generalnie można mówić o większym odsetku konsumentów rezygnujących ze spożywania mięsa. Jednakże nie oznacza to, iż mężczyzn cechuje negatywny stosunek do diety roślinnej – w porównaniu do kobiet, postrzegają oni taki sposób odżywiania jako łatwiejszy i tańszy.

Poziom wykształcenia również pozostaje nie bez znaczenia, bowiem osoby lepiej wyedukowane postrzegają wegetarianizm jako tanią opcję, z kolei weganizm – jako bardziej etyczną alternatywę. Z kolei osoby starsze są zdania, iż dieta roślinna jest łatwiejsza, jednakże w porównaniu z młodszymi badanymi, seniorzy uważają ją za mniej etyczną i mniej zdrową. Nieco mniejsze znaczenie okazał się za to mieć poziom dochodów – tutaj wskazać można jedynie na zależność między zarobkami a oceną smakową diety roślinnej. Osoby o wyższych dochodach uznają bowiem ten rodzaj odżywiania za nieco mniej smaczny.

"Diety

Dlaczego mięsożercy nie zmieniają swoich przyzwyczajeń?

Mimo pozytywnego stosunku do wegetarianizmu i weganizmu, osoby jedzące mięso nie rewidują swoich dotychczasowych wyborów dietetycznych. Wynika to ze względów czysto praktycznych. O ile postrzegają oni rezygnację z mięsa jako coś pozytywnego w sensie ideologicznym, o tyle nie uznają diety roślinnej za wygodną w prowadzeniu.

Nadzieją dla krzewienia idei wegetarianizmu i weganizmu może być zatem wprowadzenie na rynek produktów, które będą zarówno smaczne, jak i przygotowywane z ogólnodostępnych i tanich składników. Nie bez znaczenia jest również coraz bogatsza propozycja bezmięsna, jaką możemy odnaleźć w restauracjach czy supermarketach, a nawet barach fastfoodowych. Nie sposób nie zauważyć, że rosnąca świadomość konsumencka na temat wyższości diety roślinnej nad mięsną wpływa na coraz wyższy odsetek wegetarian i wegan w populacji globalnej.

[1] https://dietetycy.org.pl/co-myslimy-o-dietach-roslinnych-badanie-naukowe/

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.