7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Czy optymizm wpływa na jakość diety?

Czy optymizm wpływa na jakość diety?

Do niedawna badania wpływu psychologii na sposób odżywiania skupiały się na identyfikowaniu wpływu negatywnych cech na dietę, diagnozując takie problemy jak choćby jedzenie emocjonalne. W ostatnim czasie jednak, badacze coraz chętniej koncentrują się na związkach między pozytywnymi cechami psychologicznymi a dietą. Jedną z nich jest optymizm.

 

Jak optymizm wpływa na zdrowie?

Optymizm dyspozycyjny to cecha psychologiczna, którą definiuje się jako przekonanie, że w przyszłości czekają nas dobre rzeczy, a nie złe. Jest to też cecha, której można się nauczyć. Co jednak bardzo ciekawe i niezwykle istotnie, optymizm może także wpływać na nasze zdrowie. Wiąże się on bowiem z lepszym zdrowiem fizycznym, mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu naczyniowo-sercowego oraz zdrowszym starzeniem się.

Optymizm to także, po prostu, lepsze samopoczucie. Nie ulega bowiem wątpliwości, że osoby przejawiające optymistyczne podejście do życia funkcjonują w społeczeństwie w łatwiejszy, bardziej przyjazny (i sobie, i otoczeniu!) sposób. 

 

Optymizm a dieta

Integralnym elementem naszego funkcjonowania jest także dieta. To, co jemy i w jakich ilościach, ma niebagatelny wpływ na nastrój, chęć do działania czy zdolność osiągania założonych celów. Jak jednak aspekt ten wiąże się ze wspomnianym wyżej optymizmem? Czy oba te czynniki, tak istotne dla codziennego życia mogą wzajemnie na siebie wpływać?

 

Badania wpływu optymizmu na dietę

Aby to sprawdzić, w 2016 roku we Francji przeprowadzono badanie NutriNet-Santé, w którym wzięło udział 32 806 dorosłych uczestników. Jego celem było zidentyfikowanie wpływu optymizmu na jakość diety – w tym spożycie makroskładników i określonych grup żywieniowych oraz skłonność do „podjadania”. W pierwszej fazie badani mieli za zadanie wypełnić test orientacji na życie (Orientation Test Revised – LOT-R), którego celem było określenie optymizmu dyspozycyjnego.

Jakość diety badanych oceniono natomiast na podstawie ich samodzielnych zapisków diety prowadzonych w trybie 24-godzinnym. Z kolei spożywanie przekąsek zidentyfikowano na podstawie pytań ad hoc. W badaniu uwzględniono również cechy socjodemograficzne, styl życia i objawy depresji.

Czy optymizm wpływa na jakość diety?

Jak optymizm wpływa na nasze żywienie?

Wyniki badania pozwoliły na zidentyfikowanie zależności między optymizmem a dietą. Jak przekonują naukowcy, optymizm wpływa pozytywnie na jakość odżywiania się, wyższe spożycie lipidów, a niższe – węglowodanów i białek. Spośród poszczególnych grup żywieniowych, osoby wykazujące się optymizmem dyspozycyjnym preferowały przede wszystkim większą ilość warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, tłuszczów, roślin strączkowych, substytutów mięsa i produktów mlecznych w codziennych posiłkach.

Zwrócono też uwagę na mniejszą skłonność do „podjadania” między posiłkami oraz mniejsze spożycie mięsa, produktów mlecznych, deserów na bazie mleka, cukru i wyrobów cukierniczych. Z negatywnych zależności zidentyfikowano większe spożycie napojów alkoholowych, które prawdopodobnie wynika z faktu, iż osoby wykazujące się większym optymizmem prowadzą bogatsze życie towarzyskie, którego alkohol jest często nieodłącznym dodatkiem.

 

Optymizm a aktywne życie

Badanie francuskich naukowców potwierdziło też wcześniejsze dane wskazujące na pozytywny wpływ optymizmu na wskaźnik zdrowego odżywiania AHEI i kobiet po menopauzie. Co więcej, badacze wysnuli również ogólną konkluzję na temat związku optymizmu z proaktywnym życiem, które przejawia się w mniejszym spożyciu niezdrowej żywności, ale także rzadszym paleniem papierosów oraz częstszymi ćwiczeniami fizycznymi. Takie osoby wykazują się również lepszym profilem reakcji emocjonalnych na przeciwności losu, czego skutkiem jest mniej stresu, a więcej pozytywnych emocji.

 

Optymizm - sposób na dobry nastrój i dobre żywienie!

Podsumowując, optymizm może w znacznym stopniu wpływać na jakość naszej diety, ale i ogólny dobrobyt. Osoby optymistyczne wykazują się zdrowszymi preferencjami żywieniowymi oraz lepszymi strategiami radzenia sobie ze stresem. Na szczęście optymizm jest cechą, której można się również nauczyć. Kto wie, być może w bieżącej rzeczywistości edukacja akurat w tym obszarze okaże się najistotniejsza?

Artykuł na podstawie: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-020-0522-7

(0 Votes)

DrGaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱