
Czarnuszka siewna
Czarnuszka - małe ziarenka, wielkie możliwości
Czarnuszka to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych! Nasionka czarnuszki bogate są przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz olejek lotny, zawierający tymochinon.
Roślina ta zawiera także wiele substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta-karoten czy witaminę E, które hamują procesy oksydacyjne, spowalniając procesy starzenia się skóry. W czarnuszce znajdują się również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, cynk, selen, żelazo.

Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie), jak i wewnętrznie. Najczęściej używa się ziarenek (w całości lub zmielonych) bądź tłoczonego na zimno oleju.
Kuchnia pachnąca czarnuszką
Nasiona czarnuszki siewnej odznaczają się charakterystycznym, ostrym muszkatołowo-korzennym aromatem, dlatego dodadzą wyrazistości zwłaszcza potrawom z delikatnego mięsa, jak jagnięcina i drób.

Bardzo dobrze komponują się także z sałatkami, marynatami, a przede wszystkim, z pieczywem. Niektórzy przed dodaniem do potraw nasion czarnuszki prażą je, by jeszcze bardziej uwydatnić ich aromat. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać z powodzeniem do zup, kanapek, bigosu oraz duszenia i kiszenia warzyw.
Z czarnuszką doskonale smakują jaja, zwłaszcza w postaci past, a także twarożki, sery czy rozmaite dipy. Mielone ziarna świetnie sprawdzą się w kuchni jako zamiennik czarnego pieprzu – są równie pikantne, a nie podrażniają żołądka.
Czarnuszka stanowi także składnik niektórych mieszanek przyprawowych jak garam masala czy mieszanki panch phoron. To m.in. ta przyprawa nadaje specyficzny smak indyjskim potrawom.
Niepowtarzalny aromat nadaje winom i nalewkom domowej roboty. Można stosować ją także w postaci naparów, herbatek czy np. jako składnik maseczek i peelingów.
Pyszny krem z pomidorów i papryki z dodatkiem czarnuszki
- 1 płaska łyżka zmielonej czarnuszki,
- 4 duże pomidory malinowe,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- świeża bazylia do dekoracji.

Paprykę umyć i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec do miękkości i lekkiego przypieczenia skórki. Następnie zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do foliowego woreczka na 10 minut. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się skórki. Umyte pomidory sparzyć i również obrać ze skórki. Drobno poszatkowaną cebulę wrzucić na rozgrzany olej, dodać sól i zmieloną czarnuszkę i wszystko podsmażyć przez chwilę.
Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć dwie minuty. Na koniec wrzucić paprykę i pomidory, dolać ½ litra wody i dusić około pół godziny. Zupę zmiksować na gładki krem i podawać z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Olej z czarnuszki – złoto faraonów
Olej z czarnuszki ma bardzo wyrazisty korzenny smak i aromat, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno. Obróbka termiczna niszczy bowiem zawarte w nim substancje aktywne.
Olej z czarnuszki stanowi idealny dodatek do sałatek, koktajli, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Poza dodawaniem go bezpośrednio do potraw może być spożywany samodzielnie, np. 1–2 razy dziennie po 1 łyżeczce przez osoby dorosłe.
Olej z czarnuszki należy przechowywać w ciemnej butelce, chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, najlepiej w lodówce przez 3 miesiące od otwarcia. Nie należy obawiać się zmętnienia, to proces jak najbardziej naturalny.

Sałatka z rukoli i szpinaku
- 2 garści rukoli,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 szalotki,
- twardy ser kozi,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżeczka oleju z czarnuszki,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 2 łyżki miodu manuka,
- pieprz, sól.
Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, szalotkę obrać i pokroić w piórka. Ser kozi zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rukolą i szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Oleje wymieszać z octem winnym, musztardą o miodem. sałatkę polać sosem i odstawić na 20 min, aby smaki się połączyły.
Zdjęcia:
- https://pixabay.com/pl/kwiat-czarnuszka-ro%C5%9Blina-niebieski-3446875/
- https://foter.com/photo2/nigella-sativa-seeds/
- https://foter.com/fff/photo/4051638203/e4ed13e229/
- https://pixabay.com/pl/zupa-pomidor-miska-narzut-zio%C5%82a-2538888/
- https://pixabay.com/pl/czarnuszka-ro%C5%9Blina-216510/