Drukuj
Dieta

co warto wiedzieć o miodzie manuka miód manuka informacje właściwości

Co warto wiedzieć o Miodzie Manuka? Właściwości, pochodzenie, smak

Miód Manuka zaliczany jest do tzw. superfood. Jest to żywność o wysokiej zawartości związków bioaktywnych, witamin oraz minerałów (niespotykanych w powszechnie stosowanych produktach spożywczych). Nic zatem dziwnego, że coraz częściej sięgają po niego zwolennicy oraz propagatorzy zdrowego stylu życia. W czym tkwi fenomen tego niezwykłego gatunku?

 

Skąd pochodzi Miód Manuka?

To, że ojczyzną Manuki jest Nowa Zelandia mają świadomość chyba wszyscy, którzy choć odrobinę interesują się zdrową żywnością i ekologicznym stylem życia. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że pszczoły, które naturalnie występowały na wyspach Nowej Zelandii nie produkowały miodu. Miód Manuka wytwarzany jest przez europejskie pszczoły miodne (Apis mellifera) sprowadzone na tereny antypodów dopiero w XIX wieku.

Miód Manuka powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium), zwanego także za sprawą kapitana Jamesa Cooka drzewem herbacianym. Roślina naturalnie porasta obszar antypodów, ale także południowo-wschodnią Australię. I to właśnie tutaj miód produkowany był znacznie wcześniej niż w Nowej Zelandii.


Jednak w Australii, gdzie krzewów tego gatunku jest o wiele mniej, pszczelarze pozyskują patokę z domieszką nektaru innych roślin, jak choćby Leptospermum polygalifolium czy Camellia sinensis. W efekcie powstaje wielokwiatowy gatunek o znacznie niższej zawartości aktywnych substancji.

miód manuka nowa zelandia co wiedzieć o miodzie manuka informacje właściwosci

Ojczyzną Manuki jest Nowa Zelandia

 

Właściwości Miodu Manuka, czyli odkrycie methylglyoxalu

Z uwagi na to, że krzew manuka jest bardzo wytrzymały na trudne warunki glebowe, porasta tereny, w których trudno jest się zadomowić innym gatunkom. Szybko się też rozmnaża, przez co początkowo uznawany był przez nowozelandzkich rolników za uciążliwy chwast. Na szerszą skalę doceniono go dopiero w latach 80. XX wieku, kiedy to dr Peter Molan rozpoczął badania nad powstającym z nektaru kwiatów miodem oraz jego wpływem na różne szczepy bakterii.

Jednak prawdziwym przełomem było odkrycie przez prof. Thomasa Henle aktywnej substancji o nazwie methylglyoxal. Analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata różnego pochodzenia, włącznie z sześcioma rodzajami miodu z krzewu manuka z Nowej Zelandii. Okazało się, że poziomy aktywnej substancji w miodach manuka były nawet tysiąckrotnie wyższe niż w pozostałych gatunkach.

Methylglyoxal stał się najważniejszym wyróżnikiem Miodu Manuka. Jego odkrycie stworzyło okazję do dalszych badań[1] nad procesem tworzenia się związku w miodzie oraz do lepszego zrozumienia jego wpływu na organizm człowieka. W 2017 roku oznaczono dodatkowo ponad 200 charakterystycznych składników chemicznych, które występując razem, składają się unikatowe właściwości nowozelandzkiego gatunku miodu.

 

Oznaczenie MGO – najbardziej wiarygodny test Miodu Manuka

W oparciu o odkrycie prof. Henle, firma Manuka Health New Zealand stworzyła pionierski system określenia jakości nowozelandzkiego gatunku i wprowadziła metodę oznaczania poszczególnych jego partii z wykorzystaniem symbolu MGO™. Informuje ona o zawartości methylglyoxalu w przeliczeniu na 1 kg miodu.

Co niezwykle ważne, MGO w przeciwieństwie do innych dostępnych na rynku autorskich testów, jest badaniem jednolitym, powtarzalnym oraz obarczonym niskim poziomem błędu. Manuka Health New Zealand kontroluje każdy etap procesu produkcji miodu – od ula, aż po samo jego pakowanie.

Oczywiście, im wyższa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości aktywne miodu, jednak trzeba wiedzieć, że bezpieczna deklarowana ilość wynosi maksymalnie 550 mg/kg. Na rynku możemy spotkać także miody o deklarowanej ilości nawet ponad 1000 mg methylglyoxalu, jednak może to świadczyć o jego przegrzaniu i nie tylko utracie cennych właściwości, ale także wysokiej zawartości szkodliwego związku HMF.

W Polsce badania nad Miodem Manuka przeprowadziła w 2018 dr hab. inż. Deta Łuczycka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu[2]. Potwierdziła, że ilość MGO zgadza się tylko w przypadku produktów deklarujących na opakowaniu zawartość tego związku w stężeniu nie większym niż 500 mg/kg. Produkty z informacją o wyższym stężeniu w rzeczywistości zawierały mniej MGO, za to za dużo HMF.

 

Dlaczego warto jeść Miód Manuka?

Manuka znacznie różni się od miodów, które znamy w Polsce. Różnica tkwi nie tylko w jego konsystencji i smaku, ale przede wszystkim wyjątkowych właściwościach. Nie dziwi zatem fakt, że coraz częściej stosowany jest jako suplement zróżnicowanej diety.

Na co pomaga Miód Manuka? Warto korzystać z niego profilaktycznie przez cały rok. Poza methylglyoxalem zawiera także znaczne ilości organicznych związków aktywnych biologicznie, takich jak enzymy, kwasy organiczne i minerały, śladowe ilości nadtlenku wodoru, kwasy fenolowe czy flawonoidy.

 

Jak smakuje Miód Manuka?

Manuka ma mocny, bogaty i złożony smak, odmienny od znanych nam dotychczas gatunków. Wyczuć w nim można wyraźne ziołowo-kwiatowe nuty, a niektórzy opisują go jako mineralny, lekko gorzkawy smak wilgotnej ziemi. Najbardziej wydaje się być zbliżony do naszych miodów spadziowych czy miodu wrzosowego.

 

Jak spożywać Miód Manuka?

Miód Manuka możemy jeść samodzielnie prosto ze słoiczka, ale także jako dodatek do napojów, deserów, sałatek czy dań wytrawnych. Zastosowanie Miodu Manuka jest praktycznie nieograniczone. Stanowi bowiem idealny, a przede wszystkim naturalny zamiennik cukru. Należy jednak pamiętać, aby nie łączyć produktu z gorącymi napojami czy potrawami powyżej 40 stopni.

Rekomendowana ilość to 2–3 łyżeczki Miodu Manuka w ciągu dnia. Ważna jest jednak systematyczność stosowania.

co warto wiedzieć o miodzie manuka zamiennik cukru miód manuka mgo nowa zelandia właściwości

Miód Manuka to naturalny zamiennik cukru

 

Do czego dodawać Miód Manuka?

Miód Manuka może dodać słodyczy, a jednocześnie wyrafinowanego smaku naszemu codziennemu śniadaniu. To idealna dawka dobrze przyswajalnych węglowodanów, które będą źródłem potrzebnej nam energii. Możemy użyć go do porannego musli, owsianki czy granoli, ale też owocowego lub warzywnego smoothie, koktajlu czy lemoniady.

Wyrazisty smak Manuki doskonale łączy się z wszelkiego typu serami. Będzie świetnym dodatkiem zarówno do białego twarogu, jak też sera pleśniowego czy długodojrzewających serów żółtych.

To także idealny składnik wszelkiego typu słodkich lub wytrawnych dressingów czy winegretów do sałatek. Doskonale nadaje się do deserów, ale także świeżych, czy np. grillowanych owoców.

 

Miód Manuka jako naturalny kosmetyk

Oprócz miodu w kuchni warto, wykorzystać go także do użytku zewnętrznego np. w pielęgnacji suchej i szorstkiej skóry. Będzie idealnym składnikiem wszelkiego typu domowej roboty maseczek, peelingów czy kremów. To także doskonałe wsparcie pielęgnacji naszych włosów. Dzięki niemu będą bardziej puszyste, miękkie i bardziej odżywione.

Na rynku można też już dostać wiele gotowych żeli, balsamów, maści, a nawet opatrunków z Miodem Manuka. To nie tylko naturalne, ale także skuteczne wsparcie naszej skóry.

 

Bibliografia

 

Dieta
Odsłony: 916
(0 Votes)