Drukuj
Dieta

acerola zdrowie witamina c

Acerola – sposób na długowieczność

Acerola to owoc o kwaśnym smaku, znany także jako „wiśnia z Barbados” albo „nadgwiazdka granatolistna”. Jej charakterystyczna cierpkość sprawia, że zwykle spożywamy ją głównie w formie dodatku do soków lub owocowych przetworów. Tymczasem naprawdę warto jeść ją częściej, ponieważ niesie za sobą wiele korzyści. Interesującym zagadnieniem jest choćby relacja między acerolą a długowiecznością – wbrew pozorom te dwa aspekty mają wiele wspólnego!

 

Acerola – co to za owoc i gdzie rośnie?

Acerola jako roślina należy do rodziny botanicznej z rodzaju malpigia (Malpighia). Wyróżnia się wiele gatunków aceroli, takich jak: Malpighia glabra, Malpighia emarginata oraz M. punicifolia.

Gdzie rośnie acerola? Owoc ten jest naturalnie spotykany na terenie Ameryki Północnej, Środkowej oraz Ameryki Południowej, ale „lubi” także iście tropikalne rejony, jak na przykład Madagaskar. Owoce aceroli mają średnicę 1-3 cm, mocno czerwony kolor (dzięki wysokiej zawartości antocyjanów i karotenoidów), zawierają bardzo drobne pestki, a przy tym są soczyste i mocno kwaśne. To jednak nie odstrasza ludzi, którzy cenią jej wyjątkowy skład i właściwości aceroli – wiele osób spożywa jej owoce na surowo. Jednak dużo popularniejsze jest dodawanie aceroli do soków, dżemów, musów owocowych i podobnych przetworów.[1]

Warto w tym miejscu zaznaczyć także, że coraz popularniejsze stają się suplementy diety z acerolą. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz w kolejnej części artykułu!

 

Acerola – właściwości wyjątkowych owoców[2],[3]

Jak wspomniałam, acerola jest bogata w wartościowe związki, w tym w polifenole – antocyjany, a także karotenoidy. Tych ostatnich zawiera około 17 różnych rodzajów! Taki skład, dodatkowo wzbogacony w olbrzymie ilości witaminy C sprawia, że acerola ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Spośród karotenoidów, w aceroli znajdziemy najwięcej beta-karotenu (aż do 75% wszystkich tych związków). Całkowita zawartość karotenoidów w aceroli waha się w zależności od regionu i warunków uprawy, ale może wynosić nawet blisko 2000 mg/100 g. Karotenoidy są znane przede wszystkim z tego, że neutralizują wole rodniki – niekorzystne cząsteczki przyspieszające starzenie się komórek organizmu oraz wywołujące szkodliwe zmiany na poziomie komórkowym.

witamina c beta-karoten acerola

Oprócz witaminy C, w aceroli znajdziemy między innymi beta-karoten

 

Z kolei zawarte w aceroli antocyjany, czyli jedne z naturalnych roślinnych barwników, cechują się działaniem ochronnym wobec naczyń krwionośnych i poprawiają przepływ krwi. Poprawiają też zdolności regeneracyjne w układzie wzrokowym, zmniejszając ryzyko chorób oczu takich, jak na przykład zaćma. To wszystko sprawia, że acerola może być traktowana nie tylko jako recepta na długowieczność, ale i na życie ze zdrowym sercem oraz z nienagannym wzrokiem! [4]

 

Acerola – dlaczego warto?[5]

Warto również podkreślić, że acerola jest skarbnicą kwasu askorbinowego – czyli witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się (znów – w zależności od warunków uprawy aceroli) nawet do 4,5 grama tej witaminy! To nawet 90 razy więcej witaminy C w przeliczeniu na porcję owoców, niż w pomarańczy – która przecież też jest znana jako dobre źródło kwasu askorbinowego.

Obliczono, że wystarczy zjeść kilka sztuk owoców aceroli, by w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Dlatego też coraz popularniejsze stają się naturalne suplementy z acerolą – są one bowiem doskonałym skondensowanym źródłem kwasu askorbinowego.

A dlaczego jest on tak ważny? To przede wszystkim silny antyoksydant, który na poziomie komórkowym chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu (dla zdrowych stawów i nieskazitelnej cery) i wspomaga wchłanianie żelaza (zapobiegając tym samym anemii).

 

Acerola – zastosowanie na co dzień

Acerola a długość życia – zastanawiasz się jeszcze, czy te dwie rzeczy mają coś wspólnego? Tak szerokie i korzystne właściwości owoców aceroli sprawiają, że ludzki organizm może lepiej funkcjonować – i to na różnych płaszczyznach!

Acerola to także świetny produkt dla urody – ponieważ przeciwdziała procesom starzenia i przyczynia się do zachowana gładkiej, jędrnej, sprężystej skóry. Zdecydowanie warto sięgać nie tylko po świeże owoce, przetwory, soki, ale i po suplementy diety z acerolą – jeśli zależy nam na długim, zdrowym życiu. Warto dodać, że naturalne suplementy diety cechują się istotnie wyższą przyswajalnością i biodostępnością od suplementów syntetycznych. Dlatego jeżeli zastanawiasz się, które wybrać – zawsze pamiętaj o znacznie większych korzyściach wynikających z zastosowania tego, co naturalne.

 

[1] Majewski J. i wsp.: Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C. Med. Rodz. 2018, 21(2A): s. 32-35.

[2] Majewski J. i wsp.: Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C. Med. Rodz. 2018, 21(2A): s. 32-35.

[3] Apama K. i wsp.: Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash. International Journal of Science and Research (IJSR). 2014, 3(7): s. 2167-2179.

[4] Hanamura T. i wsp.: Antihyperglycemic effect of polyphenols from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit. Biosci Biotechnol Biochem. 2006, 70(8): s. 1813-1820.

[5] Apama K. i wsp.: Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash. International Journal of Science and Research (IJSR). 2014, 3(7): s. 2167-2179.

Dieta
Odsłony: 789
(1 Vote)