Olej lniany- sos pomidorowo-bazyliowy do makaronu

Przepis na pyszny sos pomidorowo-bazyliowy do makaronu wykorzystujący nierafinowany, tłoczony na zimno olej lniany Dr Gaja podkreślający świeży  i naturalny smak potrawy.

Olej lniany- sos pomidorowo-bazyliowy do makaronu

Składniki:

– 200 g świeżych pomidorów,

– 20g parmezanu,

– garść świeżej bazylii,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 cebula,

– 2- 4 łyżki oleju lnianego,

– przyprawy: pieprz świeżo mielony, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Olej lniany- sos pomidorowo-bazyliowy do makaronu

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Dodać pomidory, przyprawy i starty parmezan. Gotować ok. 10 min.

Przed podaniem wymieszać z olejem lnianym i posypać świeżo posiekaną bazylią.

Olej lniany- sos pomidorowo-bazyliowy do makaronu

2

Related Posts

Skomentuj artykuł