Olej kokosowy, czarnuszka – zupa krem z pieczonego kalafiora z czarnuszką i czarną solą

Zdrowa i smaczna zupa z pieczonego kalafiora. Dobrymi dodatkami są nierafinowany olej kokosowy i czarnuszka z Indii naturalne składniki od Dr Gaja.

Składniki:

– 1 główka kalafiora,

– sok z 1 cytryny,

– 3 ząbki czosnku,

– 3 szklanki bulionu warzywnego,

– czarna sól,

– 1 łyżeczka kuminu,

– 1 łyżka nasion czarnuszki,

– 3łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem, polać olejem kokosowym, posypać solą,  kuminem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Pod koniec, wlać sok z cytryny i posypać czarnuszką. Zmiksować blenderem na gładką masę.

 

4

Related Posts

Skomentuj artykuł