Kuchnia afrykańska – tygiel smaków, kolorów i zapachów

Kuchnia afrykańska – tygiel smaków, kolorów i zapachów

Choć kuchnia afrykańska słynie ze swojej różnorodności, postanowiliśmy poszukać jej wspólnych elementów. Odkryliśmy, że w każdym zakątku przepastnego Czarnego Lądu funkcjonuje jedna, kulinarna reguła.  Potrawy muszą być proste, naturalne i oparte na łatwo dostępnych składnikach.

kuchnia afrykańska
Afryka to drugi pod względem wielkości kontynent

 

Są to głównie owoce (banany, melony), warzywa zawierające błonnik i skrobię (maniok, bataty, fasola), zboża (sorgo, proso) i mięso. Chociaż typowe afrykańskie dania składają się głównie z warzyw, a smażone lub gotowane mięso stanowi jedynie dodatek na talerzu, lub służy po prostu do zrobienia bulionu. Z mięs przeważa jagnięcina, baranina, drób, wołowina i wszelkie owoce morza. Ze względu na popularność Islamu rzadko spotkamy tu wieprzowinę.

kuchnia afrykańska
Kuchnia afrykańska to głównie proste i naturalne składniki

 

Podstawą tradycyjnej kuchni afrykańskiej są także mocno przyprawione sosy, którymi polewa się ryż lub gęstą masę przyrządzoną z bulw jamu czy manioku.

Kuchnię tę trudno nazwać łagodną. Ostre i mocno przyprawione potrawy, królują w każdym zakątku Afryki. W odróżnieniu od kuchni polskiej nie używa się tutaj białego cukru i żadnych przetworzonych składników.

Wpływy europejskie

Ogromny wpływ na smaki i przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców Afryki zwłaszcza północnej miały wielkie odkrycia geograficzne, a następnie okres kolonialny. Ta część świata przez wieki była pod dużym wpływem europejskich kultur takich jak francuska, hiszpańska, holenderska, brytyjska, portugalska czy włoska. W Maroku, Algierii czy Tunezji bardzo często zobaczymy na stołach paprykę, orzeszki ziemne, kukurydzę, pomidory, czosnek czy oliwę.

przyprawy
Wpływy kolonialne widoczne są zwłaszcza Afryce północnej

 

Typowo afrykańska część, do której cywilizacja europejska dotarła w minimalnym stopniu to południowa kuchnia takich krajów jak Madagaskar czy Wybrzeże Kości Słoniowej. Europejczyk przed wyprawą w te rejony powinien przygotować się na to, co może go czekać na miejscu lub znaleźć sposób na zjednanie sobie miejscowych.

 

Jedzenie ze wspólnej miski to element kultury

Niezwykle ważne są obyczaje przy stole. Zupełnie naturalne w Afryce jest, że nie ma oddzielnych talerzy. Jedzenie ze wspólnej miski jest elementem integrującym nie tylko rodziny, ale turyści zaproszeni do wspólnego jedzenia zostają w ten sposób wyróżnieni – to oznaka gościnności. Zamiast naczyń używa się też liści, które trzymane w rękach pozwalają na nałożenie większej porcji.

 

Nie używa się sztućców

Preferowane jest jedzenie rękoma, a właściwie ręką i to prawą. Często zamiast sztućców wykorzystuje się placki np. chapati i to nimi nabiera się danie. Wyglądem przypominają naleśniki, ale nie są słodkie i jada się je z warzywami, sosami i mięsem. Czasami traktowane są jako przekąska dla zaspokojenia głodu.

Nie wypada również odmówić poczęstunku. Uważane to jest za bardzo niegrzeczne. Wystarczy spróbować, chociażby odrobinę. Przy stole dopuszcza się siorbanie, a nawet jest to wskazane, bo to oznaka, że jedzenie smakowało.

mieszkańcy afryki
Mieszkańcy Afryki preferują jedzenie ręką

 

Popularne smaki Afryki

Gdy porównamy współczesną kuchnię afrykańską do tej, która występowała na tym terenie przed wiekami, nie będzie zbyt wiele różnic. Wśród najpopularniejszych i najbardziej znanych na świecie potraw wymienić trzeba harisę, czyli tradycyjną pastę kuchni tunezyjskiej i armeńskiej, w skład której wchodzi ostra czerwona papryczka, kolendra, czosnek, oliwa i kumin. Stosowana jako dodatek do makaronów, pieczywa, zup czy kuskusu.

tajines
Najbardziej popularna potrawa – tajines

 

Kolejną sztandarową potrawą jest tajines, którego nazwa wzięła się od naczynia, w którym danie jest przygotowywane. Głównymi składnikami tajines są duszone mięso, warzywa i przyprawy, które nadają daniu niepowtarzalny charakter.

W Afryce znajdziemy również dania które, dla przeciętnego Europejczyka mogą okazać się dużym wyzwaniem, a spróbowanie ich wymaga odwagi.

 

Robaki mopane

Robaki mopane to larwy afrykańskiej ćmy madory, Dla mieszkańców Afryki stanowią niezastąpione źródło białka, a białko oznacza życie. W jaki sposób przyrządza się mopane? Są po prostu smażone, a następnie podawane jako jeden z głównych składników posiłku lub chrupiąca przekąska.

Spożywa się je powszechnie w Zimbabwe, Namibii czy Botswanie. To nie jedyne tego typu przekąski spożywane w Afryce, smażone są tu bogate w białko termity bogate czy pękate i bardzo tłuste larwy palmowe. To również w Afryce robi się placki z komarów.

Owady to niezastąpione źródło białka

 

Mbewadanie dla poszukiwaczy mocnych wrażeń

Mbewa to nic innego, jak pieczone myszy, które stanowią przysmak kuchni północnego Malawi oraz wschodniej Zambii. Myszy piecze się nad ogniskiem. Co ciekawe, nie obdziera się ich wcześniej z futerka. Następnie przyprawia sola i ostrym pieprzem. Spożywane są praktycznie w całości, łącznie z kostkami czy pazurkami.

Niebezpieczny maniok

Na koniec jeden z podstawowych produktów spożywanych w Afryce, popularny i powszechnie stosowany maniok. Dlaczego znalazł się na liście potraw dla odważnych? Choć stanowi podstawę wyżywienia ponad 800 mln ludzi na świecie, warzywo to jest bardzo niebezpiecznie, zawiera spore ilości trującego cyjanku.

Dlatego liście i bulwy manioku mogą być spożywane wyłącznie po ich odpowiednim przygotowaniu. Roślina ta po obraniu jest przez około dobę moczona w wodzie, a następnie poddawana dalszej obróbce.

Smacznego!
Żyrafy: https://pixabay.com/pl/%C5%BCyrafa-zwierz%C4%99ta-przyrody-afryka-2064520/
Targ: https://foter.com/ff/photo/32888880543/2ef33cde0e/
Papryczki: https://foter.com/ff/photo/39332092570/0ab24c20c6/
Mieszkańcy afryki: https://foter.com/ff/photo/2836138101/2b08fc05c3/
Tajines: https://foter.com/ff/photo/748339502/fdff97c8f1/
Owady: https://foter.com/ff/photo/37720873831/95e2c84f0c/
6

Related Posts

Skomentuj artykuł